Klantenservice 070 355 66 48

Enter Title

Let op: uw auto uitlenen is een risico

 

Uw buurman heeft een probleem. Hij moet met spoed naar een afspraak en zijn auto start niet. De afspraak is belangrijk. Hij vraagt u of hij even uw auto zou mogen lenen? Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dus u geeft hem uw autosleutels. Tot over een paar uur. Maar wat nu wanneer uw buurman een ongeval met uw auto maakt en dit ongeval is zijn eigen schuld?

 

Bonus malus

De schade die eventuele derden lijden als gevolg van dit ongeval zal op de WA-dekking van uw autoverzekering vergoed worden.

 

De eventuele schade aan uw eigen auto wordt alleen vergoed als u naast WA ook volledig casco verzekerd bent. Is dit niet het geval, dan blijft u met de schade zitten.

 

De schade zal in de meeste gevallen gevolgen hebben op de door u opgebouwde bonus-malus positie, waardoor uw verzekeringspremie hoger kan worden.

 

Buurman is aansprakelijk

In bovenstaand voorbeeld is uw buurman aansprakelijk voor de schade die u hierdoor lijdt. Kan uw buurman deze schade op zijn eigen aansprakelijkheidsverzekering verhalen? Het antwoord hierop is “nee”, want bij deze verzekering is schade door motorrijtuigen uitgesloten.

 

Het uitlenen van een auto aan iemand die beschikt over een geldig rijbewijs mag. Het is echter wel verstandig om vooraf goede afspraken te maken wie de schade zal betalen in geval van bijvoorbeeld een ongeluk. En wanneer u toch afspraken maakt, spreek dan ook af dat eventuele verkeersboetes tijdens het uitlenen voor rekening zijn van de bestuurder van de auto.