Klantenservice 070 355 66 48

Enter Title

De rente is historisch laag!
Lagere hypotheekrente door middeling

 

De hypotheekrente blijft de afgelopen tijd maar dalen. Fijn als u nu een huis wilt kopen. Heeft u uw hypotheek enkele jaren terug afgesloten? Dan is de kans groot dat uw hypotheekrente erg hoog is. Oversluiten kan misschien voordelig zijn. Maar staat uw huis onder water of heeft nu een lager inkomen? Dan kunt uw hypotheek vaak niet oversluiten. Rentemiddeling kan een goede optie zijn. 

 

Tussentijds renteaanpassen

Rentemiddeling biedt huizenbezitters de mogelijkheid hun hypotheekrente te verlagen. Het huidige tarief bij de bank wordt gemiddeld met de actuele marktrente. De boeterente en kosten die banken rekenen voor het openbreken van het hypotheekcontract, worden in de nieuwe rente verrekend. Dit wordt ook een tussentijdse renteaanpassing genoemd.

Rentemiddeling of oversluiten?

Ook als u uw hypotheek wel kunt oversluiten kan het een optie zijn om toch voor rentemiddeling te kiezen. Het oversluiten van de hypotheek kan namelijk veel meer kosten met zich mee brengen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten. Rentemiddeling wordt vaak als een goedkoper alternatief voor oversluiten gezien. Het klopt dat de kosten lager zijn omdat er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten. De klant blijft echter bij de eigen bank, ook als andere partijen een beter aanbod hebben. De besparing bij middelen kan hierdoor lager uitvallen dan bij oversluiten. Het is aan te raden om beide opties te laten doorrekenen.


Fiscaal aftrekbaar

Niet alle banken bieden rentmiddeling aan. Zo gaven ABN AMRO en Rabobank lange tijd de ‘onduidelijkheid over de fiscale regels’ als belangrijkste reden om geen rentemideling aan te bieden. Staatsecretaris Wiebes heeft deze onduidelijkheid eind 2015 weggenomen. Onder andere is besloten om de boeterente (fiscaal) te beschouwen als rente en niet als kosten. Op deze manier is de boete (uitgesmeerd over de looptijd) fiscaal aftrekbaar.

 

Deze banken bieden rentemiddeling aan

Nu zijn de banken aan zet. Op dit moment bieden slechts 6 van de 27 geldverstrekkers (onder voorwaarden) rentemiddeling aan:

  • Centraal Beheer  
  • ING  
  • Obvion  
  • Regiobank  
  • SNS 
  • Westland 
  • Utrecht  
  • Woonfonds hypotheken

In 2016 zullen meer banken rentemiddeling gaan aanbieden:

  • ABN AMRO is de eerste bank die aankondigt rentemiddeling te gaan aanbieden. Wanneer is nog niet duidelijk. De bank zegt in een persbericht dit ‘zo snel mogelijk’ te gaan toepassen. Hetzelfde geldt voor dochtermaatschappij Florius. 
  • Ook Rabobank heeft laten weten rentemiddeling aan te bieden aan hun klanten, vanaf 1 juli 2016. De grootbank koppelt hier een opvallende voorwaarde aan. Wanneer de woning tijdens de nieuwe looptijd wordt verkocht, wordt een boeterente gerekend tot 3%. Dit kan erg ongunstig uitpakken bij verhuizen. 
  • Nationale Nederlanden heeft bekend gemaakt uiterlijk in september rentemiddeling aan te bieden. In augustus krijgen klanten met een hypotheek van Nationale Nederlanden hierover een brief. (via InFinance) 
  • Ook Aegon heeft bekend gemaakt vanaf 1 oktober 2016 rentemiddeling aan te bieden. Uiterlijk 1 september maakt Aegon de voorwaarden bekend. Dit is te lezen in de veelgestelde vragen van Aegon.

Wilt u meer informatie over rentemiddeling of oversluiten? Wij zijn u graag van dienst. 

U bent altijd van harte welkom op ons kantoor in Den Haag. Of wilt u liever dat één van onze adviseurs bij u langskomt? Dan maken wij graag een afspraak met u!